DE STIUTINEDITPOVESTI DE VIATASTIRI

Gustav al III-lea al Suediei, regele care a sfârșit ucis de lucrul pe care îl ura cel mai mult… cafeaua | DeStiut.ro

Regele Gustav al III-lea, inamicul cafelei

Iubitorii de cafea s-ar putea referi la aceasta drept „un nectar de la zei”. Pentru unii, acesta ar putea fi ciocolata sau ciocolata caldă, dar pentru iubitorii de cafea, cafeaua este salvatoare dimineața și nimic nu poate fi comparat cu o ceașcă bună de cafea. Este pur și simplu ceva dincolo de iubire, dependență și ritual. Toate aceste lucruri sunt combinate. Și niciun iubitor de cafea nu vrea să afle despre posibilele efecte periculoase ale cafelei. Cu toate acestea, aici este o poveste interesantă despre un experiment făcut pe gemeni care a avut ca scop dovedirea efectelor periculoase ale cafelei, dar… nu a reușit.

Gustav al III-lea al Suediei, regele care a sfârșit ucis de lucrul pe care îl ura cel mai mult... cafeaua

Cafeaua a cucerit fiecare țară în care a ajuns vreodată, dar în unele țări, a întâmpinat multă rezistență. A ajuns în Suedia în 1674, dar a fost puțin timp consumată până la sfârșitul secolului XVIII, când a devenit la modă printre cei bogați. A prins lozul câștigător după ce a devenit băutura care aducea împreună intelectualii suedezi. Se întâlneau la o ceașcă de cafea și aveau să discute marile întrebări filozofice ale zilei. Începând cu 1756, în timpul domniei lui Adolf Frederick, țara a început să impună impozite uriașe asupra importurilor și consumului de cafea ca urmare a „utilizării necorespunzătoare și excesive a ceaiului și a cafelei”. Impozitele au fost percepute pe consum, iar neplata acestora a dus la amenzi și la confiscarea ceștilor și vaselor. Ulterior, cafeaua a fost interzisă complet; în ciuda interdicției, consumul a continuat.

Citește și: Fotografiile „Luceafărului poeziei româneşti”, Mihai Eminescu | DeStiut.ro

Gustav al III-lea al Suediei, regele care a sfârșit ucis de lucrul pe care îl ura cel mai mult… cafeaua

Cafeaua era populară, dar nu în toată lumea. Gustav al III-lea al Suediei (fiul regelui care a interzis cafeaua) a urcat pe tron ​​la trei sferturi de secol, după ce cafeaua a venit în Suedia. Era dornic să schimbe soarta. După părerea lui, cafeaua reprezenta o otravă, iar oamenii trebuiau informați despre efectele teribile ale acesteia. În acest scop, el a propus un experiment.

Gustav al III-lea al Suediei, regele care a sfârșit ucis de lucrul pe care îl ura cel mai mult... cafeaua
Regele Gustav al III-lea al Suediei, inamicul cafelei / Credit: Wikimedia

El avea la dispoziție doi prizonieri gemeni condamnați pentru omor, care urmau să fie executați. Regele Gustav al III-lea a schimbat sentința la închisoare pe viață, dar cu o singură condiție: pentru tot restul vieții, unul dintre prizonieri trebuia să bea trei cești de cafea pe zi, în timp ce celălalt trebuia să bea trei cești de ceai pe zi. Regele și-a dat seama că amândoi s-ar îmbolnăvi (și probabil vor muri) rapid, dovedind o dată pentru totdeauna că efectele asupra sănătății rezultate de pe urma cafelei și a ceaiului sunt dramatice și groaznice.

Citește și: „Lordul cărților”, un gunoier care a construit o uriașă bibliotecă gratuită din cărți aruncate | DeStiut.ro

În 1792, Gustav a primit o scrisoare misterioasă și anonimă, în timp ce se pregătea să participe la un minunat bal mascat la Royal Opera House din Stockholm. Scrisoarea sugera că are dușmani politici și că viața lui se va termina curând, dar Gustav nici nu a băgat în seamă amenințarea și a participat oricum la bal.

Din păcate pentru Gustav, a descoperit că singurul lucru mai letal decât cafeaua era să fii regele Suediei. El a fost împușcat în timpul balului mascat și, în mod ironic, a murit cu mult înaintea celor doi „cobai” folosiți în experimentul său. Lucrurile au început să devină înfiorătoare când au murit și medicii care monitorizau experimentul, lăsându-i pe gemenii condamnați să continue să bea băuturile cofeinizate fără o supraveghere adecvată. În cazul în care vă întrebați, consumatorul de ceai a murit primul (la vârsta de 83 de ani). Nimeni nu știe data morții consumatorului de cafea. Din câte știm, „poate că el încă hoinărește și azi”.

Citește și: Mult râvnita comoară de 1 milion de dolari a lui Forrest Fenn, ascunsă în Munții Stâncoși de un deceniu, a fost găsită | DeStiut.ro

Citește și: Cea mai mare cupolă cu vitralii: Biblioteca Județeană Râmnicu Vâlcea intră în Cartea Recordurilor | DeStiut.ro

sursa