DE STIUTINEDITSTIRI

Erupția Vulcanului Anak Krakatau, văzută din spațiu! Erupția s-a auzit în jurul lumii | DeStiut.ro

Erupția Vulcanului Anak Krakatau, văzută din spațiu! Erupția s-a auzit în jurul lumii

Vulcanul Anak Krakatau (Copilul lui Krakatau) din Lampung a erupt pe 10 aprilie 2020, aruncând o coloană de cenușă și fum la o înălțime de 200 de metri. Raportul de activitate al magmelor Centrului pentru vulcanologie și atenuare a dezastrelor geologice (PVMBG) a spus că prima erupție a durat un minut și 12 secunde începând cu ora 20:35, când a scos cenușă și a fumat la 200 de metri înălțime.

Centrul de vulcanologie a raportat a doua erupție la ora 21:58, care a durat 38 de minute și 4 secunte., aruncând o coloană de cenușă înălțime de 500 de metri. „Monitorizarea PVMBG arată că erupția a continuat până sâmbătă dimineața la ora 5:44 WIB [Western Indonesian Time]”, a declarat șeful de date, infortmații și comunicare al Agenției Naționale de Mitigare a Dezastrelor, Agus Wibowo.

Erupția Vulcanului Anak Krakatau, văzută din spațiu! Erupția s-a auzit în jurul lumii

Unii internauți din Jakarta au spus că au auzit un zgomot puternic înainte de raportarea erupțiilor și au presupus că au auzit sunetul lui Anak Krakatau după ce au fost informați despre vulcan. Cu toate acestea, autoritățile s-au îndoit de aceste presupuneri, spunând că erupțiile nici măcar nu pot fi auzite de la postul de observație Anak Krakatau. „[Zgomotul puternic] ar putea să nu aibă legătură cu erupția”, a spus Kasbani, șeful PVMBG.

Oamenii care locuiesc în apropierea vulcanului din Banten și Lampung au mai scris pe Twitter că nu au auzit nimic. Cu toate acestea, expertul în vulcanologie, Surono, a sugerat că internauții din Jakarta ar putea avea dreptate. Sunetul cauzat de erupție ar fi putut răsuna în toată Jakarta, întrucât a existat mai puțină activitate și zgomot în zonă, ca urmare a restricțiilor sociale pe scară largă asupra COVID-19, a spus el.

Întâmplător, vineri a marcat prima zi a unui blocaj parțial în Capitală. Agenția de atenuare a dezastrelor de la Lampung de Sud (BPBD) din Lampung nu a raportat niciun miros de sulf sau cenușă vulcanică în regență și a alertat localnicii că Anak Krakatau nu mai are activitate vulcanică. „BPBD a contactat echipa de observare a Anak Krakatau. Ei au spus că starea era încă „alertă” și că activitatea vulcanică s-a oprit, astfel încât rezidenții au fost sfătuiți să nu intre în panică ”, a spus Agus. Armata și polițiștii au fost în așteptare cu oficialii din sat și subdistribuție cu privire la posibila evacuare a rezidenților. Kasbani a declarat că erupția a fost relativ mică în comparație cu erupțiile care au avut loc între decembrie 2018 și ianuarie 2019.

„Erupția este încă în nivelul scontat pentru o zonă predispusă la dezastre. Pot apărea erupții continue, dar nu a existat nicio detectare a activității vulcanice care ar putea duce la o intensitate mai mare a erupției”, a spus Kasbani. Rahmatullah, un locuitor al insulei Sebesi, situat la 19 kilometri de vulcan, a raportat că cenușa groasă a început să cadă pe insulă. „Cenușa este groasă și a început să cadă la 12 p.m. Există încă cenușă prezentă în fața casei mele”, a spus Rahmat, citat de kompas.com, adăugând că rezidenții care locuiesc pe coasta au evacuat după un avertisment din partea oficialilor.

Ultima erupție majoră a avut loc în decembrie anul trecut, când muntele a aruncat o coloană de cenușă la o înălțime de 200 de metri. Un an mai devreme, o erupție a declanșat o alunecare de teren care a dus la un tsunami, astfel omorând cel puțin 430 de oameni.

În urma erupțiilor de vineri, locuitorii de pe litoralul Kalianda din sudul Lampung au fost evacuați, de asemenea, temându-se că ar putea avea loc un tsunami. „Au fugit imediat în munți, deoarece erau încă traumatizați de tsunami-ul precedent”, a declarat pentru kompas.com Umar, un rezident din Lampungul de Sud.

Satelitul Landsat 8, un efort comun al NASA și al Sondajului Geologic al SUA, a surprins luni (13 aprilie) o fotografie izbitoare cu cea mai recentă erupție a lui Anak Krakatau, care a trimis jeturi de cenușă și vapori de apă, ridicându-se în cerul tropical, apoi lava a început să se prelingă în apele turcoazului din jur.

Erupția Vulcanului Anak Krakatau, văzută din spațiu! Erupția s-a auzit în jurul lumii
Satelitul NASA-USGS Landsat 8 a surprins această fotografie a lui Anak Krakatau care a erupt pe 13 aprilie 2020 / Credit: imaginea NASA Earth Observatory de Lauren Dauphin, folosind datele Landsat din SUA Geological Survey)

Imaginea în culori naturale este suprapusă de datele infraroșii culese de unul dintre instrumentele Landsat 8. Măsurătorile în infraroșu evidențiază un punct fierbinte care poate fi o rocă topită, a scris Kathryn Hansen de la Observatorul Pământului NASA într-o descriere a fotografiei. Vulcanul „a afișat aceste mici explozii eruptive periodic în ultimii ani”, a declarat pentru Hansen, Verity Flower, un vulcanolog cu sediul la Centrul de zbor spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland. „Cu toate acestea, poate afișa și o activitate mai distructivă, cum ar fi erupții care declanșează tsunami”.

În 1883, când vulcanul Krakatau a erupt, acesta a avut una dintre cele mai mari explozii din istoria înregistrată, ucigând peste 36.000 de oameni într-o serie de tsunami-uri și scăzând temperatura suprafeței globale cu 1⁰C cu cenușa sa. Anak Krakatau este insula care a ieșit din zonă în 1927 și se dezvoltă de atunci.